donderdag 17 september 2015

Kraamverzorgende




Wegens een babyboom is het even erg stil geweest op mijn blog en deze blog gaat absoluut niet over bezuinigen, maar over een van mijn passies..........lees je mee of haak je af?

Kraamverzorgende

Heel jammer vind ik het, dat dit beroep door de meeste mensen erg wordt onderschat. De inspiratie voor dit blog kreeg ik van https://valhallavertelt.wordpress.com/2015/09/16/na-de-bevalling-bla/  (bedankt hiervoor)  Zelfs minister Schipper van volksgezondheid denkt dat er aan de kraamzorguren gesleuteld moet worden. Tuurlijk, een was draaien kan tegenwoordig iedere papa.  Maar ook papa's kijken door een roze bril en zien niet dat hun baby wel erg geel gaat zien of suf wordt om zomaar iets te noemen. Of dat de baby wel heel erg veel afvalt en niet genoeg voeding binnenkrijgt en bijgevoed moet worden.  En dat papa's ook 's nachts wakker gehouden wordt door een huilende baby en na een paar slapeloze nachten ook blij is dat hij 's middags samen met zijn vrouw een dutje kan doen om het vol te houden. Terwijl de kraamverzorgende een was weg strijkt en voor eventuele andere kinderen zorgt, daar wordt geen rekening mee gehouden !
Kraamverzorgenden worden vaak gezien als de beschuit smerende en koffie inschenkende  wasvrouw.
Alles behalve dat, zou ik haast zeggen.

In Nederland bevallen -in tegenstelling tot het buitenland -  nog heel veel vrouwen thuis of poliklinisch en gaan dan na enkele uren naar huis, de kraamverzorgende heeft in beiden gevallen geassisteerd tijdens de bevalling en verzorgen daarna het kraambed thuis in de vertrouwde omgeving van de kraamvrouw en deze liggen dus niet de eerste dagen in de kraamkliniek of ziekenhuis.

Het werk van een kraamverzorgende is vooral het observeren, signaleren en TIJDIG actie ondernemen als er iets niet goed dreigt te gaan met de moeder of de baby. Daarnaast begeleiden/adviseren ze de moeder om borstvoeding te geven. Vaak gaat dit heel natuurlijk en heeft de moeder alleen wat aanwijzigingen of advies nodig, maar dit gaat niet altijd vanzelf en is de professionele hulp van een kraamverzorgende zeer welkom.
Zelfs bij kunstvoeding hebben ouders advies nodig, de eerste dagen drinkt een baby nog heel weinig en in de kraamweek wordt dit steeds meer, de kraamverzorgende begeleidt en adviseert  ook hier de ouders in. Zelfs met volgende kinderen zijn de ouders dit vaak vergeten en hebben een "opfriscursus" nodig en weer is de kraamverzorgende  de aangewezen persoon om deze "cursus" met veel geduld en plezier te geven, ook dit is maatwerk en niet voor alle baby's hetzelfde.
Ouders die al kinderen hebben zullen het met me eens zijn, dat aan het eind van de middag het vaak "spitsuur" is en dan moet er ook nog gekookt worden, hoe fijn is het dan dat de kraamverzorgende  al een ovenschotel klaar heeft staan, zodat alleen de oven maar aan gezet hoeft te worden.
Nog een ander aspect van een kraamverzorgende is het assisteren van de verloskundige bij de bevalling.
Vaak is dit de start van een nieuwe werkweek voor een kraamverzorgende en werkt dan 8 tot 10 dagen achter elkaar in hetzelfde gezin.
Kraamverzorgenden worden maandelijks bijgeschoold om de kwaliteit te waarborgen en dat heeft niets te maken met een was draaien of beschuit smeren, maar om goed te kunnen handelen in acute situaties, waar het het ook om mensenlevens gaat.

Dat gezegd hebbende;
Ik bèn een kraamverzorgende  met passie voor haar vak en heb het mooiste beroep ter wereld........Ouders bijstaan met raad en daad in de vaak mooiste en emotioneelste periode in hun leven, laten we hopen dat dit beroep niet door alle bezuinigingen in de zorg verloren gaat. Anders moet ik professioneel  Blogger worden en in de kraam ben ik veeeeeel beter ;) ;)

Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg?